Bugun...
Site Haritaları Twitter Sayfamız Facebook Sayfamız
SON DAKİKA
[21:30] DERBİ ÖNCESİ YÖNETİCİLER BİRARAYA GELDİ -- [18:54] OXİJEN.TV HAYATIMIZDA YENİ BİR SOLUK OLDU -- [18:48] MUAYTHAİ’CİLER DÜZCELİLERİ GURURLANDIRILIYOR -- [18:42] OXİJEN.TV İLE HAYATIMIZA NEFES GELDİ -- [18:40] KAMPANYANIN İLK KİTAPLARI GELMEYE BAŞLADI -- [18:37] TSO'dan Bir Protokol Anlaşması Daha -- [15:59] "Zor Bir Süreç, Ama Başaracağız" -- [15:26] Tatoğlu Standard Profili Gezdi -- [14:54] Kar Kalınlığı 10 Santimi Buldu -- [13:46] SAKSILARDA ÇİÇEK DEĞİL MEYVE VAR --
Gündem
Arslan’dan Ramazan tavsiyeleri

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, Ramazan ayında sağlıklı beslenme için tavsiye ve uyarılarda bulundu.

4.06.2016
522 kez okundu
0 bekleyen yorum
0 onaylı yorum
Arslan’dan Ramazan tavsiyeleri

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, Ramazan ayının bu yıl da sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini anlatan Dr. Mahir Arslan, "Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarıdır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir” diye bildirdi.

“YETERİNCE SIVI ALINMAZSA BAYILMA, BULANTI, BAŞ DÖNMESİ GİBİ SAĞLIK PROBLEMLERİ YAŞANABİLMEKTEDİR”

İl Müdürü Arslan ayrıca, sıcak yaz aylarında tutulacak Ramazan döneminde sıvı tüketiminin önemine değinerek, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda ve benzeri sıvıları sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir” şeklinde ifadelere yer verdi.

”TEK SEFERDE BÜYÜK PORSİYONLAR YERİNE, BİRER SAAT ARA İLE AZAR AZAR KÜÇÜK PORSİYONLAR ŞEKLİNDE BESLENİN”

Son olarak oruç tutacaklar için çeşitli tavsiyelerde bulunan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, şunyarı belirtti; “Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Sahur öğününüzü atlamayın, mutlaka yapın. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize dikkat edin. Ek olarak, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edebilirsiniz.“


Facebook Yorumları
HALKIN KÜRSÜSÜ
522 kez okundu
0 bekleyen yorum
0 onaylı yorum
  SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!


Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Duzceninsesi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Facebook Sayfamız Twitter Sayfamız Youtube Sayfamız Site Haritaları

ÇOK OKUNANLAR

İSKİ BUNDAN SONRA NE YAPACAK?
17.02.2020 - 19:23
İSKİ BUNDAN SONRA NE YAPACAK?
Düzcespor Yönetimi Kahvaltıda Buluştu
Kadınlar Matinası Dolu Dolu Geçecek
BARO BARO OLALI BÖYLE REZİLLİK GÖRMEDİ
DÜZCE'NİN TURİZMİNİ TETİKLEYECEK
Ocak Ayında 3 Bin kişiye 26 Bin TL Ödendi
CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ
18.02.2020 - 11:07
CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ