Çoğu öğrenci 11. sınıfın sonlarına doğru çalışması gerektiğini fark etmesine rağmen, doğru olan bu işi 9. sınıftan itibaren sıkı tutmak olucaktır.
Düzenli çalışmak bir öğrenciyi başarıya götüren yoldur. Düzenli çalışmak, konu bütünlüğünü sağlayıp eksikleri tümüyle kapatılmasını sağlar.
Düzenli çalışabilmek için ders çalışmak programına ihtiyacımız olur. Bu programı hazırlarken çözülecek soru sayıları ve tekrar edilecek derslerin çokluğu önemli değildir.
Önemli olan bizim o programa ne derecede bağlı kalabileceğimizdir. Programa bağlı kalabilmek için uyabileceğimiz kadarını yazmamız gerekir. Eğer böyle yapmazsak kısa sürede programdan aksamalar başlar. Bu aksamalar yerini ümitsizliğe ve karamsarlığa bırakır. Bu da ders çalışma isteğimizi bitirerek bizi başarısızlığa sürükler.
Genel olarak baktığımızda kişinin en geç liseye başladığında hedefini belirlemiş olması gerekir. Eğer belirlemezse ne için çalıştığını bilemez. Bu da çalışmasını anlamsız kılar. Bu yüzden kişi kendine bir an önce bir hedef, amaç belirlemesi gerekir. Bu hedef için de daha istekli çalışmaya başlar.
Üniversiteye hazırlanırken özellikle sayısal derslerde kaynak seçimi çok önemlidir. Seviyenize göre kaynak seçip konuyu çalışmaya öyle başlamanız gerekir. Eğer seviyenize göre kaynak seçmezseniz ya o kaynak size bir şey katmaz ya da o kaynak sizi dersten soğutur.
Bu sınav serüveninde bir diğer önemli husus ise kişinin arkadaşlarıdır. Sınava girecek kişi bu süreçte arkadaşlarından olumlu ya da olumsuz şekillerde etkilenebilinir. Eğer kişinin arkadaşının bir hedefi varsa ve arkadaşı bu hedef üzerinde ilerliyorsa bu iki kişi arasında sınav için olumlu bir etkileşim olur. Aynı şekilde hedefsiz ve amaçsız bir arkadaş kişiyi yolundan saptırabilir.
Bu süreçte kişinin başarısını takip etmesi için okuldaki rehber öğretmen ile beraber hareket edilmesi önemlidir. İsteğe bağlı olarak koçluk desteği de alınabilir.
Değindiğim hususlara dikkat edip lise dönemi boyunca çalışmalarını aksatmayan kişiler istedikleri üniversiteye gitmeleri olasıdır.
Özet Olarak...
Hedeflediğiniz üniversiteyi veya bölümü kazanmak için sadece 3 şeye ihtiyacınız var; kararlılık, emek ve istikrar. Düzgün çalışma ve istikrar ile hedeflerinize mutlaka ulaşabilirsiniz.
30 Haziran ve 1 Temmuz tarihinde üniversite sınavına girecek tüm adaylara şimdiden başarılar dilerim. Herkesin gönlündeki üniversite ve bölüme gidebilmesini temenni ediyorum.
Büyük yapılara “sarnıç” zorunluluğu!
AYNI SUDA İKİ KERE YIKANILMAZ!
Sarı Duvar Kağıdı - Charlotte Perkins Gilman
MALİ DİSİPLİN TEDBİRLERİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYU
SİZİN DE OTOBÜSÜNÜZ OLSUN! ANCAK!!!
Ömer Küçük Bey'in Faruk Özlü beyefendiye açık
İnce Muharrem’den kaba salvolar!
Dilleri fırıncı küreği, vicdanları taş olanla
Yaşamın anlamsız rezilliğine dair…
Karasız Ülkücülere Ağabey Formülü!
Cüneyt Zapsu’dan Ali Haydar Gören’e
Sınav kaygısı ve baş etme yöntemleri
Yemenici'ye “Bi Halley” Oluyor…
Birileri zekâmızla dalga mı geçiyor?