Düzce 1. derece risk altında!

Düzce 1999 yılında 2 büyük deprem ve 23 Kasım 2022’de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremleri yaşadı. 1. Derece deprem bölgesinde olan Düzce’de sağlam ve depreme dayanıklı binaların yapılması önem arz ederken devlet imkanlarının yanı sıra vatandaşların da hassasiyet göstererek kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yenilemesi gerekiyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Düzce 1999 yılında yaşanan Marmara ve Düzce depremleri ile yıkılırken çok sayıda vatandaş depreme dayanıklı olmayan binalar nedeniyle hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. AFAD tarafından hazırlanan resmi raporda, 1999 depremleri sonrası Düzce genelinde ağır hasarlı olup yıkılmayan bina sayısının 245 olduğu belirtildi. Rapora göre, halen orta hasarlı 936 binanın güçlendirilmesi yapılmadı. Bu binalardaki toplam konut ve işyeri sayısı 1675.

Depremin üzerinden geçen 21 yıl sonunda 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde ise can kaybı yada yaralanma yaşanmazken çok sayıda binada orta ve ağır hasar oluştu. Depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 71 binanın acil yıkılması gerektiği bildirildi.

Özellikle 23 Kasım 2022 tarihinde yaşanan deprem sonrası sağlam yapıların can kaybı ve yaralanmaların önüne geçeceği bir kez daha anlaşılmış oldu. Bu sebeple çoğu vatandaş evinin devlet imkanları ile yıkılmasına razı olurken bazı vatandaşlar ise 3 deprem gören ve ayakta durmakta zorlanan binalarını kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıktırmaya başladı.

Kültür Mahallesi Çamlı Sokak’ta da 5 katlı bir binada oturan vatandaşlar kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir araya gelerek binalarını yıktırdılar ve kentsel dönüşüm projesinin kolaylıklarından faydalandılar.

Düzce’de sağlam ve depreme dayanıklı yapıların önemi oldukça büyükken vatandaşların bu duruma karşı hassas davranmaları ve itirazlarını bir kenara iterek, kendilerini güvende hissedecek binalarda oturmak için kentsel dönüşüm projelerin desteklemeleri tavsiye ediliyor.

Kentsel Dönüşümün Faydalarının arasında riskli yapıların tespit edilmesi, kentteki sorunlu alanları ve binaları daha yaşanabilir ve sağlıklı bir hale getirmek. Ekonomik ömrünü tamamlamış binaların değerini günümüz standartlarına getirmek. Çarpık yapılaşmanın önüne geçmek. Geçici konut, işyeri tahsisi, kira yardımı, faiz desteği ve tespit ve yıkım kredileri gibi avantajlar yer alıyor.

HABER MERKEZİ

07 Eki 2023 - 09:23 Düzce- Gündem

Muhabir  Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Düzcenin Sesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzcenin Sesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Düzcenin Sesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Düzcenin Sesi değil haberi geçen ajanstır.