Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından şehir merkezi sınırları içinde (58 mahallede) 300 haneden az olan sitelerde ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı toplanması için ikili toplama sistemine 2023 yılı Haziran ayından itibaren bir başlangıç yapılmış.

Çöp konteynerlerine her çöp atılır mı?
Ambalaj atığı ne demek; Ürünlerin tüketiciye ulaştırılması aşamasında ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan, kullanım ömrü dolmuş, tekrar kullanılmak üzere geri dönüşüme tabi tutulabilen atıklardır. Mesela; Kağıt, karton, mukavva, cam, şişe ve kavanozlar, metaller, plastikler ambalaj atıkları kategorisinde değerlendirilir ve geri dönüştürülebilecek olanların ayrı toplanması gerekir.
Ambalaj atık türleri nelerdir;
*Gazete ve dergiler, defter, kitap ve kağıtlar, kartonlar, plastik içermeyen kağıtlar, kağıt torbalar, sigara paketleri geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Yağlı ve ıslanmış kağıtlar, karbon ve faks kağıtları, duvar kağıtları, yapışkan içerikli kağıtlar, mumlu kağıtlar, kağıt havlu ve tuvalet kağıdı geri dönüşüm kutusuna atılamaz.
*Renkli ve renksiz tüm cam şişeler geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Büyük alanlı camlar (pencere-kapı camı gibi) geri dönüşüm kutusuna atılamaz.
*Pet, pe, pp, ps, pvc şişeler, plastik şişeler, plastik temizlik malzemeleri şişeleri geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Motor yağı ve boya kutuları, margarin kutuları, yağlı kaplar geri dönüşüm kutusuna atılamaz.
*Alüminyum içecek ve konserve kutuları, alüminyum folyolar, mutfak malzemeleri geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Boya kutuları, deodorantlar, motor ve makine yağı kutuları geri dönüşüm kutusuna atılamaz.
Düzce Belediyesi bu kapsamda ilimizde bulunan 31 sitede 3966 hanede bu uygulamaya başlamış. Belli bir program dahilinde bu uygulama tüm sitelerde de yaygın hale getirilmeye çalışılıyor.
Bu uygulama ile sitelerin atık toplama noktalarına bırakılan 3000 litrelik mavi renkli atık toplama kumbaralarına, hanelerde ayrı biriktirilen kağıt, karton, metal, cam, plastik, vb. ambalaj atıkları atılmaktadır. Gri renkli 3000 litrelik çöp konteynırlarına ise mutfak atıkları ve geri dönüşümü mümkün olmayan atık türleri atılmaktadır. Kumbaralarda biriken bu atıklar belirlenen bir program dahilinde buralardan alınmaktadır.
4 adet mobil atık getirme merkezi ile mahallelerde ambalaj atıklarının toplanması çalışmalarına destek verilmektedir. Doğal kaynaklarımızın korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu sağlanması ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacı ile ilgili çalışmalar Düzce Belediyesince ilimizde yapılmaya başlanmış ve halen devam etmektedir.
Ev veya ofislerde oluşan cam ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı olarak biriktiren vatandaşlar, kendilerine en yakın ambalaj atığı kumbaralarına cam atıklarını atabilirler. Bu konuda en yakın site veya sitelerde bulunan ambalaj atığı kumbaralarından istifade edilebilir. Evlerimize en yakın ambalaj atığı ve mobil atık getirme merkezi noktalarını nereden öğrenebiliriz diye aklımıza bir soru gelebilir. Böyle bir durumda 153 Beyaz Masa aranarak veya Düzce Belediyesi Kent Rehberi sitesi ziyaret edilerek yerleri öğrenilebilir.
Bunun yanı sıra tadilat, yıkım, bakım-onarım vb. durumlar neticesinde oluşan pencere camları, otomobil camları gibi büyük ebatlı ve içeriği cam ambalajdan farklı olan cam atıkları, tedarikçileri tarafından toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu durumda evinde veya işyerinde pencere-kapı değişikliği yaptıranlar eski pencere veya kapı camlarını takan esnaflar-kuruluşlar tarafından alıp götürmek mecburiyeti ortaya çıkmaktadır.
Düzce Belediyesinin Temizlik İşleri Müdürlüğü mahallelerimizde günlük olarak çöp toplama hizmetini yapmaktalar. Buna rağmen zaman zaman şehrimiz genelinde çöp konteynırlarının önünde görüntü kirliliği oluşturan çöpler de görülmektedir.
Bahçe atığı, (ot atığı, bağ bozumundaki bahçe atıkları), eski eşyalar, niteliği gereği ayrı olarak toplanmaktadır. Masa, dolap, koltuk, halı, halı fleks atığı, kontraplak vb. atıklar çöp konteynerlerine atılmayıp vatandaşlar tarafından 153 Beyaz Masa hattına bilgi vermeleri gerekmektedir. Eğer bu konuda belediyeye bilgi verilirse belediye gelip bu tür atıkları evlerden ücretsiz olarak almaktadır.
Tadilat atığı olan sıva atığı, beton atığı, merdiven kırığı, mermer atığı gibi inşaat atığı molozları ihtiva eden atıklar da belediye tarafından alınmaktadır ama bu atıkların alımı ücrete tabi olarak alınır.
Duyarlı vatandaşlar dere yatağı, yol kenarı, çöp konteynerlerinin çevresi gibi boş alanlara atılan atıkların gelişigüzel çevreye zarar verecek şekilde döküldüğünü görmeleri halinde 153 Beyaz Masaya yer, adres ve araç plakası içerecek şekilde bildirebilirler. Bu durumda Düzce belediyesi gereğini yapmaktadır! Hoşça kalın.
Yorum yazarak Düzcenin Sesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzcenin Sesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Düzcenin Sesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Düzcenin Sesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Düzcenin Sesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzcenin Sesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Düzcenin Sesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Düzcenin Sesi değil haberi geçen ajanstır.